Viime aikoina on tapahtunut paljon laulutekniikan saralla. Kirjaan tänne oivalluksiani ennen kuin ne taas unohtuvat.

Kieli on edelleen todella tärkeä. Kielen on hyvä olla melko voimakas. Kieltä kannattaa jumpata säännöllisesti. Kieli on vastaliikkeessä pehmeän kitalaen kanssa. Jos tuntuu, että ei oikein saa takatiloja auki, kannattaa työntää sitkeästi kieltä eteenpäin samalla kun tekee tilaa taksepäin. Tee tiloja kielen yläpuolelle, kielen taakse ja kielen alapuolelle hengittämällä työntöliikkeen aikana näihin kohtiin. Ongelma on, että kieli lähtee helposti taaksepäin kun yrittää tehdä taakse tiloja ja sitä tarkoittaa ns. "levittäminen". Älä laula poikittain on tyypillinen laulunopettajien neuvo, jolla pyritään korjaamaan tätä virheellistä toimintoa. Kieleen saa potkua jos pystyy tekemään sillä nopeita sivalluksi. Konsonanttien rapeus ja liiallinenkin aspirointi voi auttaa kielen vastaliikkeen ymmärtämisessä.

Alaselkä on tärkeä. Venyttele alaselkä notkeaksi, pidä vatsalihakset tiukkoina, Ääni tulee tasaisemmin ja hallitummin. Ajattele, että hengität alaselkään. Hengitys on tällöin pohjassa. Alaselkä ei saa mennä notkolle sisäänhengityksen aikana vaan sen pitää pysyä lantion alle käännettynä koko ajan. 

Jos kroppa ei toimi, mene jumppaan! Kaikki liikkuminen tekee hyvää kropalle ja herättelee sitä. Muista myös nukkua tarpeeksi, jotta olet virkeä. Venyttelyssä on hyvä suosia toistettavia liikkeitä, mutta jos jokin kohta on oikein jumissa, sitä kannattaa hieroa ja painella ja venyttää pidempään. 

Jos rinta toimii oikein, se kohoaa sisäänhengityksen aikana. Ilmavoita rinta kautta linjan, niin äänihuuliin tuleva paine on vähäisempi ja äänet tulevat kauniimmin ja pyöreämmin.

Niska ei saa olla jumissa. Venyttele niska kunnolla ja säännöllisesti! Jos niska on jumissa, takaraivopallea ei toimi kunnolla.

Katso, että leuka kääntyy suoraan kohti kaulaa eikä tule eteenpäin. Korvien väli täytyy tuntua leveältä. Laula tilassa, joka muodostuu kun pehmyt kitalaki vetäytyy taaksepäin ja ylöspäin ja kieli menee alaspäin. Tunne kuinka putki on auki koko matkalta ja läpi päälaen.

Aktivoi naama ja huulet, nosta poskipäät samalla kun työnnät kieltä ulospäin.

Yleissääntö on se, että mitä vetreämmät paikat, sen pajemmin laulu sujuu. Vetreytettävää riittääkin, sillä erityisesti pään aluellla ja kasvoissa on hirveän paljon pieniä lihaksia, joilla kaikilla on merkitysä.

Ylätilojen aukaisussa auttaa hengittäminen nenän kautta. Jos haluaa ylä-äänet oikein läpitunkeviksi, kannattaa ajatella otsaan yksisarvisen sarvi, josta ääni tulee ulos. Samoin alaäänet kannattaa nojata ulos rinnasta. Keskellä toimii paremmin taaksepäin nojaaminen.

Muista myös pikkuinstrumentti ja iso instrumentti. Mieti kuinka paljon luukutat milloinkin, eli pidät suuta auki. Opettele pitämään sisäiset tilat auki vaikka suu onkin pienenä.

Seiso mieluiten suorassa koko ajan ja kuulostele kehoasi. Hengitä rentouden kautta sisään. Muista juoda tarpeeksi ja syödä - sellaisia ruokia, jotka saavat olosi tuntumaan kepeältä ja energiseltä. Vältä flunssaa.