Lomallahan tässä ollaan oltu ja autuaallisessa löysyyden tilassa. Kuitenkin sain tänään niin paljon itsestäni irti että jopa lauloin. Huomasin pienen merkille pantavan yksityiskohdan. Leuan kärki on yhteydessä maskin ja etuylätilojen herättelyyn. Kun rentoutin kurkunpään ja suun pohjan ja tein sitten kissamaisen haukotuksen leuankärki terävänä ja edellä - avasin myös suuta melko paljon - sain ylätilat auki etupuolelta ylhäältä näppärästi. Haukotus ikään kuin nousi suun läpi ja jäntevöitti nenäontelot, poskipäiden seudun ja otsaontelot. Ääniväylästä tuli suupainotteinen. Tämä oli minusta sangen kiinnostavaa. Minulla on ääni sijoittunut helposti liian taakse aina ennen. Tästä saattaisi olla hyötyä jatkossakin.

Muistelin viikonloppuna omaa alkutaipaletta, niitä aikoja kun ensimmäisen kerran aloitin laulutunnit. Kukaan ei luule olevansa niin hyvä kuin aloitteleva laulaja. Tämä merkille panemani totuus päti myös minun kohdallani. Kyse on jostain itsesuojelumekanismista. Luulee, että voi oppia asiat hetkessä. Kuitenkin laulajalla menee eksperttitason saavuttamiseen aivan yhtä kauan aikaa kuin kaikilla muillakin aloilla, noin 10 vuotta. Lisäksi tarvitaan hirvittävä määrä työtunteja. Luulot karisevat matkalla ja korvautuvat realismilla. Tämä on osa prosessia. Kuitenkin tulevaisuususko tulee aina säilyttää, muuten homma loppuu siihen paikkaan.

Katsoin Teemalta Cardifin kilpailut. Pitäisi olla paikanpäällä, jotta kuulisi äänen kaikki ulottuvuudet. Telkkarin äänentallennustekniikat aiheuttavat sen, että äänen kantavuus ja sointivärikin jossain määrin jää  hieman arvoitukseksi. Telkkari välitti kuitenkin yllättäen tekniikan melko hyvin, sen kuinka balanssissa ääni on. Paras tekniikka oli mielestäni englantilaisella sopraanolla. Myös voittaneella kiinalaisella baritonilla oli melko hyvä tekniikka. Kommentaattorit sanoivat, että hänen äänensä on todella harvinaislaatuisen kaunis. Se vaikuttikin melko tasaiselta ja pyöreältä kautta rekistereiden. Olisin kuitenkin toivonut hieman selvempää diktiota ja aktiivisempaa kieltä. Tulkinnoissaan hän antoi itsestään rehellisen ja vilpittömän vaikutelman, mikä kosketti. Eniten pidin unkarilaisen baritonin energisistä tulkinnoista. Hänellä oli kuitenkin eniten ongelmia hänen hengitystekniikkansa kanssa. Hengitys oli valitettavasti jämähtänyt liian ylös, mikä aiheuttaa kaikenlaista pikku ongelmaa ja äänen väsymistä, kantamattomuutta ym, ym. Toivottavasti hän saa tekniikkansa pian kuntoon, sillä hänen kaltaistaan esiintyjää katselisi ja kuuntelisi todella mielellään.