Kun nyt tulopoliittinen kierros on kerta parhaillaan meneillään, aloin minäkin miettiä palkkatoiveitani tulevan ammattini suhteen. Laulunopettajalle hyvä palkka olisi mielestäni n. 100 euroa oppitunnilta. Jos tienaisi tämän verran, voisi esimerkiksi opettaa kymmenen tuntia viikossa. Tämä tekisi yhteensä 4000 euron kuukausipalkan. Sillä kuukausirahalla olisi varaa pitää vähän lomiakin joskus. Jos olisi kymmenen oppilasta kerrallaan, jotka kävisivät joka viikko, se olisi aika hyvä määrä. Toisaalta oppilailla ei olisi ehkä varaa käydä ihan joka viikko, joten pitäisi olla ehkä tuplamäärä oppilaita. Jos haluaisi tienata enemmän eläkesäästöjä varten, voisi tietenkin ottaa vaikka muutaman oppilaan lisää. Jos opettaisi esimerkiksi 15 tuntia viikossa, saisi jo 6000 euroa kuukaudessa.

Kuinka realistista sitten on tienata näin hyvin laulunopettajana? No, eipä tietenkään kovin realistista. Itse olen veloittanut tähän mennessä 20 euroa 45 min. Tämä tuntuu olevan melko yleinen taksa opiskelijoiden keskuudessa. Valmistuneet alkavat sitten pyytää 30-35 euroa, hieman nimekkäämmät opettajat pyytävät 40 euroa, ja todella nimekkäät opettajat pyytävätkin sitten vähän mitä tahansa. Olen kuullut, että joku veloittaisi tuon laskelmieni 100 euroakin. Sitä kyllä kauhisteltiin meillä opiskelijoiden ruokapöytäkeskustelussa. Taksaan vaikuttaa tietenkin myös se, onko itsenäinen yrittäjä, vai töissä jossain oppilaitoksessa. Itsenäisten yrittäjien on veloitettava enemmän, koska he ovat riippuvaisempia maksavista asiakkaistaan kun taas oppilaitosten palkkalistoilla kuukausipalkkaa nauttivat voivat ottaa rennommin veloituksen suhteen.

Jos siis päätyisi ihan standardiopettajaksi ja veloittaisi vaikkapa tuon 35 euroa tunnilta, voisi 25:llä oppitunnilla viikossa tienata 3500 euroa kuukaudessa nettoansioina. Jos vähennetään tästä lomia alle 2 kuukautta vuodessa - oppilaatkin haluavat todennäköisesti pitää taukoa välillä - kuukausiansion määräksi jää vajaat 3000 euroa, eli tarkemmin 2950 euroa. Yleensä oppilaat käyvät iltapäivisin, joten jos onnistuisi aloittamaan tunnit esim. klo 14 iltapäivällä, pitäisi arkipäivinä tehdä töitä joka päivä seitsemään asti. No, jos on yksityisyrittäjä, on tosi hienosti, jos onnistuu saamaan 25 oppilasta, jotka todellakin käyvät joka viikko säännöllisesti. Jos olisi samaan aikaan kouluikäisiä lapsia kasvatettavana, tämä tarkoittaisi, että heitä ei viikolla juurikaan näkisi. Houkuttelevaa?